top of page

Kanada

Země javorového listu je po Rusku druhou největší zemí na světě a prochází jí šest časových pásem. Od dob objevení francouzskými a britskými expedicemi v 15. a 16. století je Kanada do dnešního dne dále prozkoumávána a je zde spousta míst a oblastí dosud nepolíbených lidskou přítomností. Naštěstí. Panenská příroda je totiž největším kouzlem Kanady a vytváří úchvatné scenérie, které si užijete při turistice, projížďce na kole, na kánoi, nebo při sjíždění čerstvě napadnutého prašanu. Samotní kanaďané Váš prožitek ještě umocní svou pohostinností a hodností; je to asi nejvychovanější národ na západní polokouli a způsob jakým si svou zemi a životní prostředí hýčkají je obdivuhodný.


Oficiálními jazyky jsou angličtina a francouzština, nicméně frankofonní část země je hlavně na východě. Konkrétně se jedná zejména o provincii Québec se svým hlavním městem Montréal (s nádherným historickým centrem a ostrovem Notre-Dame, kde se každoročně konají závody Formule1). Značná část místních obyvatel, především v menších městech, dokonce ani anglicky neumí a bez znalosti francouzštiny domluvíte jen obtížně. Ve větších městech však samozřejmě anglicky téměř všichni hovoří a v ostatních provinciích a teritoriích francouzština slábne a vládne angličtina. Zajímavostí je, že francouzské kanaďany nemají ti ostatní moc v lásce, protože je pokládají za líné a nepříliš ochotné tvrdě pracovat. A to se v Severní Americe zkrátka nenosí.



Neoddělitelnou součástí kanadské kultury je sport, který je stejně jako ve spojených státech rozdělen na čtyři hlavní segmenty – hokej, basketbal, americký fotbal a baseball. Kanada a hokej, to jsou v podstatě synonyma a těžko zde najdete někoho, koho tento nádherný a tvrdý sport nezajímá. Je to národní sport a je pro místní obyvatele asi takovým náboženstvím, jakým je pro jihoameričany fotbal. V nejslavnější lize světa, severoamerické NHL, aktuálně působí celkem 7 týmů z Kanady. Pokud uvažujete o návštěvě jednoho ze zápasů na kanadské půdě, vybrat si můžete z Montrealu, Toronta, Ottawy, Winnipegu, Edmontonu, Calgary a Vancouveru. I když kanadský hokej produkuje každým rokem nové světové superhvězdy a její národní tým sbírá medaile z velkých akcí jak na běžícím páse, klubové úspěchy se bohužel v poslední době nedostavují, a hlavně kvůli finančním prostředkům dominují týmy ze spojených států. V poslední době tak díky úspěchům týmu Toronta Raptors neuvěřitelně vystřelila obliba basketbalu, a to zejména po jejich nečekaném prvenství v nejprestižnější basketbalové lize NBA ročníku 2018/19. Pokud tedy přemýšlíte nad jedním městem, kam vyrazit a zažít sportovní vzrušení, určitě doporučíme Toronto. Kromě hokeje a basketbalu můžete také vyrazit na baseballový zápas Blue Jays nebo se podívat do hokejové síně slávy, kde jsou umístěny ty nejvzácnější trofeje, dresy a vzpomínky.



Toronto dále mimo jiné nabídne hezký výhled do okolí a na jezero Ontario z věže CN Tower, která se stala symbolem města. Z centra se pak za asi hodinu a půl jízdy autem dostanete k Niagarským vodopádům, které jsou na hranici se spojenými státy a určitě stojí za návštěvu. Případně můžete z Toronta k vodopádům letět helikoptérou a shlížet na krajinu kolem velkých jezer z ptačí perspektivy.


Na západ od Toronta se rozkládají provincie Ontario, Manitoba a Saskatchewan, které příliš turistických lákadel neskýtají a je lepší je přeletět. Přistát už ale stojí za to v Calgary, hlavním městě provincie Alberta a městě, které v roce 1988 hostilo zimní olympijské hry. Ty olympijské hry, kde slavně debutoval čtyřčlenný tým jamajských bobistů.



Calgary je ale hlavně pomyslnou bránou do kouzelné západní části Kanady, které dominují Skalisté hory (Rocky Mountains) nabité přírodou, jezery a horskými scenériemi. Hodinu jízdy od Calgary je městečko Banff, které zapůjčilo jméno národnímu parku rozkládajícím se v jeho okolí. Ubytování zde doporučujeme v hotelu Fairmont Banff Springs, který upoutá exteriérem zámku z roku 1928 a golfovým hřištěm s moc příjemnými výhledy. Kolem Banffu je několik možností pěších výletů, od hodinových po celodenní k těm nejvyšším vrcholkům hor. Pokud Vás turistika tolik neláká ale výhledy nepohrdnete, určitě zvolte lanovou dráhu na horu Sulphur, která Vás komfortně dostane na vrchol dvou a půl tisícové hory poskytující výhledy na celé údolí Bow. Neoddělitelnou součástí místní kultury jsou také kovbojové a jezdectví obecně. V místních stájích Vám připraví koně a Vy tak můžete „divoký západ“ objevovat stejně jako původní obyvatelé – z koňského hřbetu. V létě si také určitě udělejte výlet k jezerům Moraine a Minnewanka. Průzračná voda zde odráží vrcholky hor a fotky z těchto míst se budou krásně vyjímat ve Vašem rodinném albu.



Pokud budete mít čas a chuť udělat si pořádný road trip, projeďte celé Skalisté hory od Calgary až po Vancouver autem. Cestou se nabízí hned několik zastávek – Lake Louise, národní park Jasper, ledovec Columbia, horské středisko Revelstoke nebo oblast okolo jezera Okanagan v Britské Kolumbii, která je známá svou produkcí ovoce a vína. Kanada má skutečně mnoho tváří.



Vancouver je obecně považován za jedno z nejlepších měst k životu a s tímto tvrzením budete po Vaší návštěvě pravděpodobně souhlasit. Město leží na pobřeží Tichého oceánu a z druhé strany se za ním tyčí vrcholky hor. Místní obyvatelé tak rádi tvrdí, že v jeden den můžete lyžovat, hrát golf a surfovat. Další plus Vancouveru je podnebí – díky oceánu jsou zde zimy daleko snesitelnější než v horách nebo dále v provincii Alberta. Teploty se v letě pohybují kolem 23C a v zimě padají k 7C, což je v porovnání s místy -30C v Albertě pohádková teplota.



Ve Vancouveru určitě nevynechejte Stanley Park, rozsáhlý městský park který slouží jako oáza klidu a ideální místo pro běhání, projížďku na kole nebo na piknik. Zabaví se zde i Vaše malé ratolesti, pro které park skýtá několik hřišť, pláží nebo obří akvárium. Vaší pozornosti by neměl uniknout ani visutý most přes řeku Capilano v severní části města. Vancouver je hodně multikulturní město, což jen podtrhuje jeho rozmanitá čínská čtvrť, nebo viktoriánské centrum a čtvrť Gastown. Denní výlet pak naplánujte na ostrov Vancouver, kam se z města dostanete za půl hodinky letu hydroplánem. Ostrov a především jeho hlavní město Victoria je už dle názvu z viktoriánského období a zdobí ho historické budovy a zámky. Je zde také moc hezká botanická zahrada The Butchart a po návštěvě tohoto klidného a příjemného ostrova pochopíte, proč je jasným favoritem k životu většiny kanadských obyvatel v důchodovém věku.



Po dvou hodinách jízdy autem severně od města narazíte na světoznámé lyžařské středisko Whistler-Blackcomb, kde se také částečně odehrávala zimní olympiáda v roce 2010. Whistler je podle několika měřítek největším lyžařským resortem severní ameriky (přes 200 sjezdových tratí) a perfektní podmínky pro zimní radovánky zde panují od konce října až do začátku května. Nejlepším místem k ubytování je místní Four Seasons a ani v létě zde není prostor pro nudu. Na scénu se opět dostane tak oblíbená turistka, cyklistika, horolezectví a spousta dalších aktivit. Určitě si nesmíte nechat ujít jízdu na monstrózní lanové dráze Peak 2 Peak Gondola, která spojuje hory Whistler a Blackcomb. Nejvyšší výška nad zemí je 436 metrů (skoro 7 petřínských rozhleden na sobě) a nejdelší vzdálenost lana mezi dvěma sloupy je něco málo přes 3 kilometry.



Západní Kanada se dá ideálně kombinovat s ještě dobrodružnější výpravou na Aljašku. Zpravidla doporučujeme strávit týden v Kanadě a další týden na Aljašce, kde máme nejoblíbenější lodge National Geographic. Konkrétně se jedná o Tutka Bay Lodge a Winterlake Lodge, které fungují na bázi all inclusive, a to jak stravy, tak zážitků. Zde jste již v úplné divočině, což krásně kontrastuje k civilizovanější, ale stále nádherné a divoké Kanadě.

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mykonos

bottom of page